dilluns, 22 de setembre de 2014

L'olivera, símbol de la pau i de l'amistat.
Les primeres manifestacions sobre el cultiu de l'olivera es remunten a uns sis mil anys abans de Crist i tot indica que les primeres plantacions van tenir lloc al Líban, Síria i Israel. Per això, no en va que la Bíblia expliqui que quan Noè va deixar anar un colom, aquesta va tornar fins a la seva arca amb un ram d'oliva al bec. Era, posiblement, l'única espècie vegetal que no havia sucumbit a la catàstrofe del diluvi. Potser així, l'olivera es va convertir per als antics cristians en representació de la pau, com avui succeeix amb la figura d'un colom amb un ram d'oliva en el seu bec.La mitologia grega també recull l'olivera en els seus textos. De fet, explica que, en una ocasió, una colònia grega era pretesa alhora per Posidó i per Atenea. Per intentar dilucidar la qüestió, els déus de l'Olimp van sol•licitar a ambdós competidors la donació d'un present als ciutadans de la colònia. Així, Posidó, amb un poderós cop de trident, va aconseguir que sorgís del terra un cavall, exemple de vigor, amb el que faria als exèrcits invencibles. Per la seva banda, Pal·las Atenea va fer brollar una olivera d'on s'obtindria l'oli, aliment dels homes, font de llum, símbol de l'abundància, remei per a les ferides i oli d'unció. Davant d'aquestes donacions, els déus de l'Olimp van dictar sentència a favor de Pal·las Atenea, deessa de la saviesa, i pel seu honor es va fundar la ciutat d'Atenes.

Tot això es reflecteix en la moneda "tetadracma" que mostra a Atenea amb el símbol de la seva saviesa, un mussol, i una branca d'olivera per mostrar fertilitat. Per tant, les persones que buscaven fertilitat a les seves terres, conreaven aquest arbre.


El fill de Posidó, Alliroto, va intentar tallar l'arbre en venjança, però l'arbre es va enfonsar i va aixafar-lo. Altres mites diuen que Hèrcules va portar l'arbre a casa seva, a Grècia, després d'un dels seus viatges.

Larraitz Torrano Ipintza
Dept. administració


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada