dimecres, 29 d’octubre de 2014

La nit de la carabassa també és una festa catalana!



Tots Sants és una festa que es debat entre dues teories: la conservació d’un ritual que és entès com a tradicional català, la Castanyada, i l’assimilació del Halloween nordamericà. Si bé, la Castanyada es manté a casa nostra i entre les zones més rurals i interiors de Catalunya com a majoritària i institucionalitzada, cal fer notar que, sobretot entre els joves, creix la simpatia per la festa de Halloween, en part gràcies al suport de mitjans de comunicació i el consumisme de la societat.
Però d’on ve aquesta festa? Els Celtes en el mes de Samon celebraven el Samuhin entre l’1 i l’11.(Actualment es pot llegir entre Tots Sants i Sant Martí). Per la festa de Samuhin s’obrien les portes del món, i els avantpassats tornaven a visitar els seus descendents, els quals els obsequiaven per rebre’n la seva benedicció. Va ser l’emperador Lluís el Piadós amb la influència dels bisbes de la Gàl·lia que va proposar celebrar la festa cristiana coincidint amb el Samuhin. Es tractava d’aprofitar un esdeveniment popular per cristianitzar-ne el seu contingut. I així s’ha mantingut fins ara.
A casa nostra, és tradicional encendre foc a la nit de Tots Sants i coure castanyes. D’aquesta festa en diem la Castanyada. També a la castanyada es fan panellets amb una base d’ametlles mòltes i pinyons, però també amb moniatos, patates i darrerament amb xocolata i coco. Aquests panellets, que antigament eren presents o oferts als avantpassats, fan les delícies de grans i petits per a les postres. Els grans solen acompanyar els panellets amb vi dolç (vi bo). També, les castanyes, quan es couen, es reguen amb vi dolç. L’endemà, el dia de Tots Sants, és dia de veneració dels éssers estimats que han traspassat, i per tant, tothom visita el cementiri per a resar i guarnir-ne el record amb flors i rams.
Una altra pràctica més reduïda geogràficament és la carbassa buida amb una espelma flamejant, el que se’n diu vulgarment: fer la por. Aquesta pràctica s’havia fet a les comarques del Ripollès i d’Osona. Era molt extès en les àrees rurals i d’una forma popular, buidar carbasses i exposar-les a les nits amb espelmes als marges de camins, o tant a dins com a fora de les cases. L’objectiu era provocar la por als més innocents. També s’havia fet amb naps. Es buidava el nap, i com en la carbassa, s’hi feia amb l’ajuda d’un ganivet cinc forats a semblança de la cara humana: dos ulls, un nas i una boca desdentegada, o amb dents de serreta. Cal remarcar, que el fet de fer-ho amb naps, relaciona directament aquesta pràctica amb els celtes, ja que és així com originàriament es feia. Per tant, és pot concloure, que a Malla, i a la Plana de Vic, hi ha perviscut pràctiques molt antigues (paganes) de la cultura centreeuropea. De tota manera, ara costa dissociar aquest joc de fer por amb la icona del Halloween entre els més petits i entre els adults, atesa la influència de la televisió.

Larraitz Torrano Ipintza
Dept. Administració

dimecres, 15 d’octubre de 2014

CASTANYADA

Campanya de màrqueting sobre la castanyada i els panellets dissenyada i feta en Power Point  pels nostres companys/companyes del departament de suport.

Versió en castellà:

video

Versió en català:

video

Versió en anglès:

video



Larraitz Torrano Ipintza
Dept. administració

dimarts, 14 d’octubre de 2014

MANUALS PRÀCTICS

Interessants manuals:

Manuals pràctics d'administració i gestió d'empreses.

Larraitz Torrano Ipintza
Dept. administració.

divendres, 10 d’octubre de 2014

Dilbert


Larraitz Torrano Ipintza
Dept. administració








TALLER DE LA CREATIVITAT: INNOVEM!


Mas Carandell ofereix formació sobre nou punts de vista a l’empresa

Mas Carandell va organitzar el dilluns 6 d’octubre del 2014, un taller sobre  la Creativitat per innovar i desenvolupar idees d’alt impacte, adreçat a professionals i empreses que volen aplicar la creativitat per trobar oportunitats en les que mai ningú hi havia pensat.

L’exposició va anar a càrrec d’Albert Pàmies, soci fundador d”Inspira Consulting”, empresa especialitzada en assessorament en àmbits comercials, màrqueting i e-business.

L’Albert va ensenyar una diapositiva on hi havia una foto amb una vaca, a la pregunta de quan pesava, es va veure las diversitat d’opinions vers el pes d’una vaca, ens va fer veure la pròpia diversitat que teníem per definir el concepte “innovació”. 

A més a més, un cop definit el concepte, el següent exercici va consistir en muntar una capsa de paper en la qual es mostrava el resultat de com havia de quedar. Al veure que cadascú l’havia muntat a la seva manera, un cop après el mètode (aprenentatge i repetició) es va demostrar el concepte de producció en sèrie. 

En conclusió, com va dir l’Albert, la crisis monetària afecta a les empreses però aquestes no innoven per tal de posar-se al dia, cosa que agreuja més els efectes de la crisis.

dilluns, 6 d’octubre de 2014

Menja Avellanes-ELS PETS

Menja Avellanes, cançó del grup de rock català Els Pets, que va sortir al seu disc Fruits Sex (1992).



Larraitz Torrano Ipintza
Dept. Administració